Ga naar de inhoud

Zelfstandig trainen

Atleten zonder aantoonbare ervaring trainen de eerste weken alleen samen met een trainer bij de “schoapkes”. Een basistrainer mag beoordelen of de atleet veilig zelfstandig kan trainen. Dit gaat altijd in overleg met de atleet. Wanneer besloten is dat de atleet doorstroomt naar de brekkers meld de trainer dit bij Nienke (app of mail naar trainingen@dinkelsurvivalrunners.nl).

De volgende richtlijnen worden gehanteerd om een schoapke te laten doorstromen. De atleet:

 • kan beoordelen “of” en “hoe” hij/zij veilig de hindernis kan nemen. Snapt dat vermoeidheid hierbij een grote rol speelt. Dit is waarschijnlijk door met een beginnersgroep te trainen nog nauwelijks ervaren.
 • weet redelijkerwijs wanneer het verstandig is om de intensiteit aan te passen of zelfs niet te gaan trainen om blessures te voorkomen.
 • beheerst de basistechnieken zoals schippersslag (voetklem), apenhang, balkrol. Het is goed om hiervoor het techniek deel van het zilver jeugd diploma aan te houden. Niet om dit als test bij een training te doen, maar te kijken of een atleet dit zou kunnen. Bij jeugd zilver moeten o.a. de onderstaande opdrachten binnen 1 uur uitgevoerd worden:
  • 3x swingover (minimaal 2.5 meter) over balk
  • 20 meter apenhang
  • van apenhang naar catcrawl en deze 5 meter uitvoeren
  • 5 verticale touwen verplaatsen (lianen)
  • verticaal net overheen en onderdoor

Mocht een basistrainer vinden dat een brekker niet veilig kan trainen dan mag deze beslissen een atleet terug te zetten naar de schoapkes. Bij twijfel of een atleet kan doorstromen of wanneer het wellicht niet verstandig is om door te gaan met de survivalrun sport, dan kan een basistrainer contact opnemen met Patrick.

Bij de brekkers stopt het leren van techniek natuurlijk niet. We zijn een vereniging waarbij iedereen elkaar helpt en open staat voor tips van anderen. Daarnaast is het streven dat op de maandag en donderdag een trainer rondloopt zonder groep beginners om specifieke oefeningen met geïnteresseerde brekkers en bikkels te doen.

Met vriendelijke groet,

De trainingen commissie